Empiemul pleural (piotoraxul)

Generalitati

Empiemul pleural (piotoraxul, pleurezia purulenta) reprezinta colectia purulenta din cavitatea pleurala. Este o afectiune grava asociata cu un sindrom septicotoxic si cu prognostic vital sever.

Se intalneste la orice varsta, barbatii fiind expusi de trei ori mai frecvent decat femeile.

Empiemul este, de obicei, secundar infectiei unor structuri invecinate, mai des pulmonii (pneumonii bacteriene, abcese, infarcte pulmonare infectate, bronsiectazii, tuberculoza), dar si a unui organ mediastinal.

Factorii cauzali importanti sunt chirurgia toracica recenta si traumatismul.

Empiemele survin, de regula, la pacientii debilitati. Alcoolismul este cel mai frecvent factor predispozant.

Semne si simptome

Deoarece majoritatea empiemelor pleurale sunt secundare unei infectii bronhopulmonare, debutul, de obicei, este insidios. Se disting urmatoarele simptome: febra, frisoane, transpiratii, junghi toracic, tuse seaca si tahicardie.

La batrani, debutul poate fi atipic cu afebrilitate, dureri toracice moderate, tuse fara expectoratii, alterarea progresiva a starii generale.

In perioada de stare bolnavul prezinta dispnee si dureri toracice, care se intensifica la tuse. Cresterea temperaturii este marcata (39-40 grade), cu frisoane si manifestari generale: transpiratii abundente, oligurie, inapetenta, slabire.

Tegumentele au o nuanta pamantie, limba prezinta un depozit maroniu. Se observa tahipneea si limitarea mobilitatii repiratorii a regiunii toracale afectate.

Complicatii


Pleureziile purulente nu au tendinta de resorbtie spontana si de vindecare. Ele fie ca progreseaza spre septicopiemie, fie ca cronicizeaza, complicandu-se cu:

    * fistula pleurobronsica
    * scleroza pulmonara parenchimatoasa
    * supuratie cronica cu pahipleurita
    * retractie toracica
    * amiloidoza

Tratament


Tratamentul general presupune chimioterapie adaptata antibiogramei, reechilibrare hidrotonica, reechilibrare hidroelectrica si metabolica, la necesitate tratament supurativ cu cardiotonice.

Tratamentul local consta in evacuarea colectiei purulente prin drenaj aspirativ, lavaj cu solutii antiseptice.

Tratamentul chirurgical cuprinde decorticarea pulmonara, toracoplastie, si interventii videoasistate.