Epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz

Epidermodisplazia veruciforma Lewandowsky-Lutz este o afectiune rara, care debuteaza in copilarie sau la pubertate, pe fondul unei imunodeficiente innascute.
Este produsa de un tip de papova-virus foarte agresiv, ceea ce explica posibilitatea transformarii maligne in 20% din cazuri.

Boala are o evolutie lenta, cu perioade de agravare, urmate de perioade de stationare.

Semne si simptome

Afectiunea se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata cu caracter simetric, diametrul de 2-6 mm, si cu aspect diferit in functie de localizare:

    * veruci plane pe fata, dosul mainilor, pe cap

Verucile plane juvenile

Verucile plane juvenile sunt dermatoze infectioase cauzate de virusi din grupul Papova, intalnite indeosebi la la copii si la femei adulte.

Dermatoza

Termen generic pentru denumirea diferitelor stari patologice (distrofice, inflamatorii, infectioase, ereditare, etc.) ale pielii si anexelor ei.


Semne si simptome


Veruca juvenila se prezinta ca mici papule rotunde, cu diamentru de 3-4 mm, de culoare galbuie sau de culoarea normala a pielii, si cu suprafata plana si neteda.

Leziunile sunt localizate mai ales pe fata si pe fata dorsala a mainilor.

Pacientii pot acuza uneori o senzatie moderata de mancarime la nivelul leziunilor.

Papula


Leziune morfologica elementara in eruptiile cutanate constand dintr-o proeminenta rosietica la suprafata pielii, circumscrisa, compacta (fara cavitate), consistenta, de dimensiuni, aspect, forma diferite.
Dupa vindecare nu lasa cicatrice.


Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe baza aspectului clinic al leziunilor, si eventual a datelor obtinute prin anamneza.

Anamneza

   1. Amintire; capacitate de a-si aminti.
   2. Istoricul medical al unui pacient.
   3. Datele pe care medicul le afla la chestionarea unui pacient cu privire la aparitia si evolutia bolii.

Tratament

Tratamentul local poate fi important si consta in ardere cu azot lichid, aplicatii de unguente cu acetate de Vitamina A 0,3% sau acid tricloracetic 33%, masaje cu zapada carbonica, sau cu tratament Laser. Electrocoagularea este mai putin recomandata pentru ca lasa o cicatrice mai intinsa.

Tratamentul general se recomanda in formele diseminate, pe fata, la copii si este identic cu cel recomandat in cazul verugilor vulgare: medicatie cu efect placebo (Longhin), cu metionina, iar in forme extensive, la pacientii cu imunitate scazuta, cu retinoizi aromatici (Tigason si Roaccutan) si imunostimulare.

    * verugi vulgare pe trunchi, member si degete

Verucile vulgare (negii)

Verucile vulgare sunt dermatoze infectioase cauzate de virusi din grupul Papova.

Dermatoza

Termen generic pentru denumirea diferitelor stari patologice (distrofice, inflamatorii, infectioase, ereditare, etc.) ale pielii si anexelor ei.

Ele apar in special la copii scolari, dar uneori se observa si la adulti. Se transmit direct prin hetero sau autoinoculare.

Nu confera imunitate si nu degenereaza (nu se agraveaza).

Semne si simptome


Verugile vulgare se prezinta ca proeminente rotunde si/sau ovale, de consistenta dura, cu suprafata acoperita de scuame si brazdata de santuri cenusii. Ele au dimensiuni variate, de la cativa mm la 1-2 cm.

 


Scuama


Deseu cutanat care ia nastere prin tulburari ale cheratinizarii si se exfoliaza pe suprafete mai intinse sau pe arii izolate.

Leziunile apar de obicei pe fata dorsala a mainilor si picioarelor, pe degete, gambe, genunchi etc. Rareori se dezvolta la nivelul capului.

Verucile vulgare nu prezinta manifestari subiective, cu exceptia celor care apar in jurul unghiilor, care conduc la ragade dureroase.

Ragada

Pierdere de substanta liniara superficiala sau profunda care apare in jurul orificiilor naturale (gura, nari, anus).


Diagnostic


Diagnosticul se pune pe baza aspectului leziunilor, corelat eventual cu istoricul medical al pacientului si datele obtinute prin anamneza.

Anamneza

   1. Amintire; capacitate de a-si aminti.
   2. Istoricul medical al unui pacient.
   3. Datele pe care medicul le afla la chestionarea unui pacient cu privire la aparitia si evolutia bolii.

Examenul histiologic este rareori necesar, iar cel virusologic doar in mod exceptional.

Tratament

Ca tratament general s-a incercat o medicatie cu efect placebo (Longhin), cu metionina timp de 3-4 saptamani, iar in forme extensive, la pacientii cu imunitate scazuta, cu retinoizi aromatici (Tigason si Roaccutan) si imunostimulare.

Terapia locala consta in crioterapie cu azot lichid sau electrocoagulare sau Laser. Se recomanda distrugerea tuturor verugilor intr-o singura sedinta, daca este posibil.
    * leziuni cu aspect de verugi plantare pe talpi si pe palme

Verucile plantare


Verucile plantare sunt dermatoze infectioase cauzate de virusi din grupul Papova, intalnite mai frecvent la tineri si adulti, si mai rar la copii.

Dermatoza


Termen generic pentru denumirea diferitelor stari patologice (distrofice, inflamatorii, infectioase, ereditare, etc.) ale pielii si anexelor ei.

Transmiterea se face prin contact indirect (incaltaminte, sali de sport, bazine de inot, etc).

Semne si simptome

Leziunile caracteristice se prezinta ca formatiuni de aspect lenticular, de culoare galben-cenusie, cu diametru de pana la 1 cm, cu suprafata ingrosata si aspra la pipait.

Lenticular


Cu forma de lentila.


Verugile plantare sunt localizate la nivelul punctelor de sprijin ale piciorului. Ele provoaca dureri vii prin iritarea terminatiilor nervoase de la acest nivel, dureri ce pot conduce la foarte mare jena la mers.

Verugile pot fi izolate, dar se pot si uni in placarde cu aspect de mozaic.

Placard

Zona de tesut, mucoasa sau piele care prezinta modificari patologice.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza aspectului clinic al leziunilor dureroase, cu localizare electiva la nivelul plantelor.

Tratament


Tratamentul general tip placebo se recomanda in verugile plantare mici, pentru a evita tratamentul local mai greu de aplicat la acestea; eventual se incearca imunoterapie, precum in verugile vulgare.

Tratamentul local este insa cel mai important si consta in arderea cu azot lichid, Laser, electrocoagulare, aplicatii cu glutaraldehida 25% (4-5 zile), uree unguent 40%, acid salicylic 60%, sau Efudix.

Mucoasele sunt rareori interesate.

Diagnostic

Diagnosticul se face tinand cont de aspectul clinic al leziunilor, de evolutia cronica a bolii, si de conditiile de aparitie.

Confirmarea diagnosticului se bazeaza pe rezultatele examenului histopatologic.

Tratament

Tratamentul consta in distrugerea leziunilor prin crioterapie cu azot lichid sau electrocoagulare sau Laser.

Ca tratament general se recomanda retinoizii aromatici (Tigason), care incetinesc extinderea leziunilor.